آگهی فروشی صدا و سیما ، منع یا الزام ؟!

ساخت وبلاگ

گزارشي از نظرات نمايندگان مردم در باره بودجه صدا و سيما:

بر اساس لايحه پيشنهادي دولت در بودجه سال 1395 صدا وسيما مكلف خواهد شد تا 53 در صد از بودجه خود را راسا تهيه كند كه اين امر راهي جز افزايش آگهي هاي تجاري براي كسب در آمد، براي سازمان باقي نمي گذارد.

به گزارش مجلس تي وي به نقل از تسنيم از آنجايي كه دولت در لايحه پيشنهادي سال آينده ، سهم خود در تامين بودجه صدا و سيما را تنها 28. 1 درصد افزايش داده ، رسانه ملي ناچار به افزايش 25 درصدي بودجه اش از طريق فروش آگهي هاي تبليغاتي شده است. بر اين اساس47 درصد بودجه اين دستگاه از سوي دولت تامين مي شود و مسوولان صداوسيما بايد 53 درصد ديگر را از طريق فروش آگهي بدست بياوردندكه اين عامل مي تواندضمن داشتن آثار سوء،به ترويج مصرف گرايي جامعه نيز بيانجامد.

با توجه به تاكيدات مقام معظم رهبري درخصوص نقش رسانه ملي در مبارزه با نفوذ فرهنگي و جنگ نرم دشمنان ، با نگاهي گذرا به سهم درآمد رسانه ملي از اعتبارات هزينه اي كمك دولت در يك دهه گذشته تا به امروز،مي توان دريافت كه ،تخصيص اعتبار به صدا و سيما همچنان رو به كاهشبوده ونمي تواند به نقش بي بدليل خود در اين مسير بپردازد.

با نگاهي مقايسه اي بين ارقام موجود مي توان ديد كه درسال 84 سهم دولت در تأمين اعتبارات سازمان صدا وسيما 71 درصد بوده اما هرقدر كه جلوتر رفته، اين نسبت در سال 94 به چيزي در حدود 47 درصد رسيده است.

رشد بودجه صدا و سيما در لايحه 95، فقط 1 درصد!

در شرايطي كه برخي وزارتخانه ها و دستگاههاي دولتي شاهد افزايش بيش از 50 درصدي اعتبارات در بودجه سال 95 هستند و بودجه عمراني آنها تا 90 درصد افزايش يافته است ،بودجه سازمان صدا و سيما كه بزرگ ترين و فراگيرترين رسانه كشور به شمار مي آيد تنها 1.28 درصد رشد داشته واين رقم در حالي اختصاص يافته كه سهم بودجه وزارت ورزش و جوانان 70.61 درصد ، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي 51.19 درصد، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي 31.4 درصد، سازمان تبليغات اسلامي 12.59 درصد و سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري 44.89 درصد افزايش داشته است،وكارشناسان امر را، نسبت به اين تصميم معترض كرده است.

دولت با علم به تبعات منفي پخش آگهي از شبكه هاي سازمان، بخش اعظم مسئوليت تامين بودجه را بر مبناي درآمدهاي حاصل از اين موضوع پي ريزي نموده واين تصميم در حالي اتخاذ شده كه دولت رقم 1200 ميليارد تومان ميزان درآمد اختصاصي صدا و سيما در سال 94 را به رقم 1500 ميليارد تومان افزايش داده است. كه در واقع دولت با اين افزايش 25 درصدي درآمد اختصاصي، فرصتي را براي اين رسانه فراهم كرده تا با قبول تبعات منفي پخش آگهي بازرگاني از شبكه هاي صدا و سيما، به تحصيل درآمد جهت تامين بودجه خود بپردازد.

افزايش بودجه عمراني كل كشور، آري! رسانه ملي، خير!

بودجه عمراني سازمان صدا و سيما در قانون سال 1394، رقمي بالغ بر 3160 ميليارد ريال است وعليرغم افزايش 25درصدي بودجه عمراني كل كشور در لايحه بودجه 1395، نسبت به قانون سال 1394، سهم سازمان با كاهش 20.88 درصدي به رقمي معادل 2500 ميليارد ريال تقليل يافته است. اين در حالي است كه دولت بر اساس قانون الحاق برخي موارد به قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت مصوب 1394، موظف شده از ابتداي سال 1395، سهم بودجه عمراني سازمان صدا و سيما را با هدف تكميل سيگنال رساني ديجيتالي تلويزيوني افزايش دهد. متاسفانه اين كاهش 20.88 رصدي در بودجه عمراني در حالي است كه انحصاري بودن فعاليت هاي رسانه ملي در كشور و لزوم بروز رساني تجهيزات و زيرساخت هاي سازمان جهت مقابله با شبكه هاي معاند خارجي اقتضاء دارد نسبت به بودجه عمراني رسانه ملي بصورت جامع تري نگريسته شود.

در حالي كه رئيس امور فرهنگ، گردشگري و ورزش سازمان مديريت و برنامه ريزي تاكيد دارد كه بودجه رسانه ملي يك دوم كل بودجه فرهنگي تمام كشور است و اين موضوع سهم عمده سازمان صدا وسيما را در معادلات بودجه اي نشان مي دهد اما دكتر ساسان شاه ويسي رئيس پژوهشكده مطالعات راهبردي دانشگاه تهران تاكيد دارد كه نهادهايي كه به قوه مجريه تعلق داشته و يا به آن نزديك هستند،از بيشترين بودجه تخصيصي برخوردارند و سازماني مانند صدا و سيما كه درمسير مستقل و هدفمند حركت مي كند،از كمترين سهم بودجه سالانه برخوردار شده است.

تبليغات بي‌حساب و كتاب ، آفت رسانه است

بيژن نوباوه عضو كميسيون فرهنگي مجلس، نگاه غيرعلمي دولت را،عامل تبعيض در تخصيص بودجه سالانه دانست وگفت:دولت در اشتباهي بزرگ بيش از نيمي بودجه صدا و سيما را وابسته به تبليغات و فعاليت‌هاي خوداتكايي دانسته و اين در حالي است كه 15 سال پيش سهم بودجه رسانه ملي از بحث تبليغات تنها يك هشتم بود. نماينده تهران افزود:اگر صدا و سيما رسانه ملي ومتعلق به نظام و زير مجموعه ارگانهاي دولتي است بايد بودجه‌ خود را بصورت كامل از دولت دريافت كند. عضو كميسيون فرهنگي تبليغات بي‌حساب و كتاب را آفت رسانه دانست وگفت:اين روش تاثير سوء بر سبك زندگي اسلامي ـ ايراني دارد و مصرف‌گرايي را رواج مي‌دهد. نماينده مردم تهران با اشاره به اينكه نه تنها دولت بلكه مجلس هم در بودجه‌نويسي سازمان صدا و سيما نگاه مثبتي نداردتاكيد كرد: سال گذشته تلاش‌هايي از سوي مجلس صورت گرفت تا حداقل بخشي از بودجه فرهنگي استان‌ها به صدا و سيما اختصاص يابد اما امسال اين اتفاق هم رخ نداد.

تاثير كاهش قيمت نفت بر اعتبارات بودجه اي 

سيد هادي حسيني عضو عضو هيأت رئيسه كميسيون تلفيق بودجه مجلس نيز در گفتگو با خبرنگار مجلس تي وي با بيان اين كه صدا و سيما فرصت، وظرفيت بزرگي براي كشور است،ومي تواند در دانشگاه، حوزه علميه و مركز نشر قرآن و مفاهيم اسلامي تاثير بزرگي داشته باشد گفت: بي توجهي به بودجه سازماني با كار كرد هاي بزرگ فرهنگي ضربه بزرگي به كشور است وقطعا صحيح نيست.

نماينده مردم قائمشهربا اشاره به اينكه به عنوان عضو هيأت رئيسه كميسيون تلفيق بودجه مجلس، تلاش مجدانه اي را براي ارتقا بودجه سازمان خواهد شد در خصوص تامين اعتبار مورد نياز سازمان صدا و سيما از محل پخش آگهي هاي بازرگاني گفت: هر چند يكي از محل هاي درآمد رسانه ملي تبليغات است و كسب درآمد از اين طريق ايرادي ندارد،اما صدا و سيما بايد تنها بخشي از بودجه مورد نياز خود را از محل آگهي ها كسب كند، و بقيه نيازها بايد توسط دولت تامين شود چرا كه رسانه ملي نهادي حاكميتي است.

عدالت بودجه اي در حق صدا وسيما رعايت نشده است

لاله افتخاري عضو كميسيون فرهنگي مجلس محدود كردن صدا و سيما در قالب سازمان‌هاي فرهنگي،‌را دسته بندي غلطي دانست وگفت: سازمان صدا وسيما موظف به آموزش عمومي در بخش هايي چون سلامت ،‌ بهداشت ، سواد ، رفتارهاي اجتماعي و حتي سوانح رانندگي است كه تاثيرات آن تنها به امور فرهنگي مربوط نمي شود وهمه اقشار جامعه را شامل مي‌شود. نماينده تهران افزود: انصاف نيست كه بودجه اين سازمان همانند بودجه سازمان هاي فرهنگي ديده شود حال آنكه حتي اين عدالت نيز در حق صدا و سيما رعايت نشده و خيلي كمتر از دستگاه هاي ديگر ، شامل رشد بودجه اي شده است . وي افزود:عدالتي كه نماينده سازمان مديريت و برنامه ريزي در تدوين لايحه بودجه به آن اشاره دارد، در افزايش يك درصدي بودجه صدا و سيما ديده نمي شود.

نظر مساعد اعضاي كميسيون برنامه و بودجه بر افزايش بودجه رسانه ملي حسينعلي حاجي دليگاني عضو كميسيون برنامه وبودجه مجلس درگفتگو با مجلس تي وي، با اشاره به كاهش بودجه صدا وسيما در سالهاي اخير،‌وتخصيص نيافتن بودجه ناكافي مصوب ،گفت: اين عامل باعث شده فشارهايي زيادي به رسانه ملي وارد شود. نماينده مردم شاهين‌شهر، ميمه و برخوار در مجلس تاكيد كرد: نمايندگان تلاش خواهند كرد تا در كميسيون هاي برنامه، بودجه و محاسبات ويا تلفيق نسبت به تقويت بودجه سال آينده سازمان صدا و سيما توجه لازم را داشته تا ارقام بودجه دولت از سوي نمايندگان ،در مجلس افزايش يابد. اين نماينده در پاسخ به اين سوال كه نظر ساير اعضاي كميسيون برنامه و بودجه در خصوص افزايش بودجه رسانه ملي چيست، گفت: عمدتا نظر اعضاي كميسيون بر افزايش بودجه صدا و سيما است، اما از رئيس رسانه ملي در خواست مي كنيم كه حضور بيشتري در مجلس داشته باشند.

عضو كميسيون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس با اشاره به تامين 53 درصدي سهم بودجه سازمان، توسط صدا وسيما افزود:اين امر موجب افزايش حجم آگهي هاي تجاري در رسانه ملي و بالطبع افزايش فرهنگ مصرف گرايي در جامعه، وتبليغ آن خواهد شد كه اين اتفاق با اهداف اصلي رسانه ملي در تضاد است.

اتفاق نظر اعضا كميسيون فرهنگي بر كمبود بودجه صداو سيما

اظهار نظر فردي نمايندگان مجلس درباره بودجه صدا و سيما در حالي است كه اعضاكميسيون فرهنگي در جلسه اي كه با حضور معاونين سازمان برنامه و بودجه و صدا وسيما براي بررسي بودجه اين دستگاه برگزار شده بود ، بااتفاق نظر كاهش بودجه سازمان صدا و سيما در لايحه بودجه 95 راغيرعادي دانسته و ازسازمان مديريت وبرنامه ريزي خواستند باتوجه به نقش وعملكرد اين سازمان، نسبت به افزايش اعتبارات اين سازمان اقدام كند . در اين جلسه رئيس كميسيون فرهنگي مجلس گفت :كاهش اعتبارات اين سازمان در سالهاي گذشته موجب شد برخي از ماهواره ها تعطيل شود و اين يعني محروم كردن افرادي كه در سراسر جهان تشنه دريافت پيام هاي نظام جمهوري اسلامي ايران هستند . وي به اقدام رئيس سازمان صدا و سيما در تعطيلي برخي دفاتر اين سازمان در كشورهاي ديگر اشاره كرد و گفت : ما مي دانيم كه مضايق بودجه اي و اعتباري موجب چنين اقدامي شده است ولي معتقديم اين اقدام موجب كندي ابزار رسانه اي و تضعيف آن مي شود و باعث مي شود كه انزواي بين المللي را به خودمان تحميل كنيم.

وي همچنين با اشاره به متوقف ماندن بسياري از پروژه هاي فيلم و سريال فاخر از جمله حضرت موسي گفت : محدوديت بودجه سازمان صدا و سيما در اين سال ها موجب شده بسياري از فعاليت هاي محتوايي اين سازمان متوقف مانده يا ناقص اجرا شود .

**

در جدول پيوست ميزان افزايش بودجه 95 در سازمان ها و نهاد هاي مختلف فرهنگي مقايسه شده است . ارقام به ميليارد ريال است.

- - , .

صدا و سیما...
ما را در سایت صدا و سیما دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد رضا جوادیان pririb بازدید : 284 تاريخ : پنجشنبه 29 بهمن 1394 ساعت: 19:42